پرورش و فرآوری مرغ و طیور

 

مزیت ها و چالش های تولید،فرآوری و عرضه بهداشتی گوشت مرغ در ایران

   

    تحلیل - طی نیم قرن اخیر تولید و مصرف گوشت مرغ در ایران روندی رو به رشد داشته است. با توجه به مزیت های نسبی جهت پرورش طیور گوشتی در کشور و توجه خاص متولیان امور و برنامه ریزان در افزایش میزان تولید به نظرمی رسد بیشتر اهداف توسعه کمی محقق گشته است و چالش هایی در زمینه کیفیت گوشت مرغ عرضه شده به بازار وجود دارد. 
     مرغداری در ایران دیرینه ای سه هزار ساله دارد. بنابرمستندات تاریخی، نگهداری از پرندگان نزد ایرانیان باستان مقدس و واجد احترام بوده است. از آن زمان تا حدود نیم قرن قبل پرورش طیور در ایران بصورت روستایی و با بهره گیری از امکانات اولیه و بیشتر به منظور تولید تخم مرغ و به میزان محدود جهت استفاده از گوشت پرندگان ادامه داشت. درسال 1333شمسی سازمان دامپروری کشور وابسته به وزارت کشاورزی به کمک اصل چهار ترومن تعداد 60 هزار قطعه جوجه از نژادهای اصیل وارد کشور نمود و به این ترتیب دوران مرغداری صنعتی در ایران آغاز شد. پس از این مرحله، تولید گوشت مرغ در ایران روندی رو به رشد داشته است. بر اساس آمار ارائه شده از سوی معاونت امور دام وزارت جهاد کشاورزی میزان تولید گوشت مرغ ایران تا پایان سال 1386 به رقمی بیش از 4/1 میلیون تن می رسد. سابقه تاریخی و علاقه ذاتی مردم این سرزمین به فعالیت های تولیدی کشاورزی، تنوع شرایط اقلیمی، وجود مراکزعلمی و آموزشی با سابقه طولانی در کشور، وجود تعداد زیادی فارغ التحصیل در رشته علوم طیور و دامپزشکی، ارزانی نیروی کار و برخی از نهادهای تولید همانند سوخت ، سرمایه گذاری گسترده در زنجیره ها و فعالیت های تولیدی در این صنعت و نیز بازارمصرف گسترده و جمعیت جوان از مزایای نسبی تولید گوشت مرغ در ایران هستند. هرچند افزایش تولیدات بیانگر پویا بودن صنعت مرغداری در ایران است، اما به هر ترتیب وجود چالش های فراوان در این صنعت آنرا به یکی از بحرانی ترین و ریسک پذیرترین صنایع تبدیل نموده است. از مخاطرات فراروی این صنعت می توانیم به مواردی از قبیل گستردگی ساختار صنعت مرغداری ایران، وسعت زیاد و پراکندگی ارکان مختلف صنعت در سرتاسر کشور، تنوع محصولات و زمینه های فعالیت، سطح پایین سواد و معلومات فنی در بین تولیدکنندگان ، طبیعت پویا در تولیدات طیور، وابستگی به مواد اولیه وارداتی، نوسانات فراوان نرخ نهاده ها و محصولات تولیدی اشاره نماییم. 
     طی سالیان اخیرمباحث فراوانی درخصوص وزن مطلوب کشتار در ایران مطرح شده است. آنچه که از لحاظ علمی وعملی باید به آن توجه شود این است که وزن مناسب جهت کشتار مرغ باید براساس هدف پرورش تعیین شود. به عنوان نمونه امروزه قطعه بندی لاشه مرغ ونیز انجام فرآوری های متعدد امری رایج در اغلب کشورهای صاحب صنعت پرورش طیور می باشد که متاسفانه در ایران کمتر به آن بها داده شده است. در صورت توجه به این موضوع و حتی توجه به اهمیت آموزش ساده قطعه بندی مرغ در خانه، آنگاه متوجه می شویم که کم کردن وزن کشتار در همه موارد مقرون به صرفه نیست. نگاهی ساده به میانگین وزن کشتار بالاتر از 7/2 کیلوگرم درمیان 10 شرکت برتر تولیدکننده گوشت مرغ در آمریکا، نشان دهنده این موضوع می باشد که کاهش وزن کشتار امری اقتصادی نیست. یکی از ایرادهای وارد به وزن بالای کشتار در ایران وجود لاشه های پراز چربی ذخیره است. رساندن طیور به وزن بالا نیازمند استفاده از جیره های کاملا متعادل از نظر مواد مغذی و بهره بردن از تکنولوژی مناسب جهت مصارف کمتر دارو، واکسن و نیز سیستم های پیشرفته پرورش و تولید می باشد.
     سیستم تولید یکپارچه گوشت مرغ یکی از دلایل اصلی موفقیت و توسعه پرورش طیور گوشتی به ویژه در ایالت متحده آمریکا، کشورهای آمریکای جنوبی و برخی دیگر از مناطق دنیا بوده است. درسیستم تولید پیوسته نظر به وجود یک مدیریت واحد در بخشهای مختلف ، تمامی نقاط ضعف و قوت شناسایی شده و با استفاده از ابزارهای مدیریتی موجود می توان بهترین شیوه و برنامه را در امر تولید گوشت مرغ انتخاب نمود. 
     بازرسی پیش از کشتار پرندگان در محل کشتارگاه واجد برخی مشکلات می باشد و بهتر است این امر در محل مرغداری انجام شود. اهداف اصلی از معاینات پیش از کشتار شامل تعیین وضعیت عمومی پرندگان و نیز اثبات وجود بیماری و یا شرایطی است که نیاز به انجام اقدامات ویژه از قبیل جداسازی پرندگان بیمار، تاخیر درکشتار و تنظیم سرعت خط کشتار، دارند.
     درسالهای اخیر شاهد پخش اخباری مبنی بر استفاده از هورمون ها در پرورش دامها و بخصوص طیور بوده ایم و گاهی مسائلی همچون بروز کیست های تخمدانی و رشد موهای زائد در بدن زنان را به استفاده از گوشت مرغ هایی که در پرورش آنها از هورمون ها استفاده شده است، نسبت می دهند. در دهه 1940 دانشمندان دریافتند که افزودن آنتی بیوتیک ها و ترکیبات آنابولیک به غذای دام و طیور از طریق افزایش میزان پروتئین سازی موجب بهبود افزایش وزن در آنها می شود. درحال حاضر استفاده از هورمون در پرورش طیور گوشتی در بسیاری از کشورهای دنیا ممنوع است. به نظر می رسد ارائه آموزش های لازم در زمینه بهداشت مواد غذایی و روشنگری افکارعمومی در خصوص اینکه پیشرفت های حاصل در اصلاح نژاد، تغذیه، و کنترل بیماری ها در جوجه های گوشتی موجب افزایش سرعت رشد و کاهش دوره پرورش است. 
     باقی مانده داروها و مواد شیمیایی درگوشت طیور یکی از چالش های جدی بهداشتی در ایران و سایر کشورهای جهان است.بدون تردید بیشترین میزان باقی مانده دارویی درگوشت طیور مربوط به آنتی بیوتیک ها است. استفاده غیرقانونی از داروهایی که از فارماکوپه دامپزشکی طیور خارج شده اند، یکی از چالش های جدی مقامات بهداشتی کشور در امر تولید گوشت مرغ است. خطر انواع باقی مانده حشره کش ها و سموم دفع آفات در گوشت طیور نسبت به مواد غذایی با منشا گیاهی کمتر است. به هر ترتیب احتمال وجود این مواد به صورت باقی مانده در بافت چربی و کبد بیشتر است. فلزات سنگین عموما از طریق منابع محیطی و زنجیره تهیه غذا موجب آلودگی گوشت طیورمی شوند. موادی از قبیل ترکیبات جیوه و یا سرب در حین عملیات فرآوری و بازاریابی وهمچنین افزودنی های خوراک طیور حاوی ارسنیک بدون رعایت زمان لازم قطع مصرف موجب تجمع بیش از حد در گوشت مرغ می شوند. اصلاح روش های پرورش و تولید گوشت مرغ و نظارت کامل و دقیق دامپزشکی همراه با ابزارهای قانونی را می توان از راهکارهای کاهش میزان باقی مانده آنتی بیوتیک ها و سایر مواد شیمیایی در گوشت طیور برشمرد.
     گوشت مرغ تازه یک محیط مناسب برای رشد میکروارگانیسم های عامل فساد است، در صورتیکه عوامل پاتوژن در محیط گوشت هر چند براحتی بقا می یابند، ولی براحتی تکثیر نمی شوند. تولیدات مرغداری های کشور در بیش از 100 کشتارگاه صنعتی طیور ذبح شده و اغلب به صورت لاشه کامل و بدون فرآوری به بازار مصرف عرضه می شود. در مواردی لاشه کامل مرغ در داخل کشتارگاه و یا با انتقال به تاسیسات بسته بندی در خارج کشتارگاه مورد قطعه بندی و بسته بندی قرار می گیرد. بر اساس اطلاعات موجود تنها روش مورد استفاده در این مراکز جهت رفع آلودگی در لاشه طیور غوطه وری در آب حاوی ترکیبات کلر است که در اغلب موارد به دلیل عدم استانداردبودن ترکیبات و تجهیزات مورد استفاده این روش با بازدهی مطلوب مواجه نبوده و به ویژه باقی ماندن آثار کلر موجب تغییر خواص ارگانولپتیک گوشت مرغ می شود.

    صنایع ایران با وجود كادر مهندسي بسيار قوي ،‌تجهيزات توليدي تخصصي و انحصاري ، تعهد و التزام پرسنل و مديريت شركت به امر كيفيت و تحويل به موقع ، همكاري با توليد كنندگان معتبر داخلی ، وجود شبكه گسترده فروش و خدمات باعث گرديد اين شركت در مدت فعاليت چند ساله خود در زمینه های زیر سر بلند از انجام كليه سفارشات در يافتي ، نامي نيك از تلاش صنعتگر ايراني در صنایع داخلی بر جاي بگذارد.

 

     - ارائه خدمات مشاوره در زمینه های  مختلف صنایع ( برندینگ, طراحی لوگو, چاپ و تبلیقات )

     - مطالعات مکان یابی و مطالعات بازارهای هدف صنایع

     - مطالعات امکان سنجی و طرحهای توجیهی صنایع

     - طراحی و احداث واحدهای صنایع ( تاسیسات و ابنیه )

     - اصلاح, ارتقاء و تامین تجهیزات و ملزومات واحدهای صنایع

    - تامین و تدارک کلیه لوازمات صنایع ( ابزارآلات, ملزومات ایمنی, ماشین آلات صنعتی, ماشین سازی, برق, الکترونیک, اتوماسیون صنعتی, انرژیهای نو و پاک )

     - همکاری آموزشی و مشاوره ای در طراحی و پیاده سازی واحدهای صنایع ( صدور کلیه گواهینامه های استاندارد بین المللی ISO )

     - فن آوری اطلاعات و ارتباطات واحدهای صنایع ( سخت افزار, نرم افزار, سیستم های جامع و خدمات اینترنت, طراحی وب سایت, شبکه و سیستم های مدیریت CRM 

     - مشاور بانکی و سرمایه گذاری واحدهای صنایع

     - تامین مالی

       ما به دنبال ايجاد فرصت هاي جديد  براي کسب و کار شما هستيم, فرصت هاي کسب و کار نبايد از دست بروند، در دسترس بودن اطلاعات جامع و بروز کسب و کار مي تواند به تحولي مثبت در فضاي کسب و کار شما بينجامد, براي شروع  و اثبات عملي اينکه ما هواي شما را داريم با ما تماس بگيريد.

 

                                                                                                                                                               صنایع ایران

شرکت وردسان

شرکت وردسان

ارسال شده در : ۱۳۹۴/۰۴/۰۹
شرکت وردسان

شرکت وردسان

ارسال شده در : ۱۳۹۴/۰۴/۰۹
اتصالات قابل انعطاف

اتصالات قابل انعطاف

ارسال شده در : ۱۳۹۷/۱۲/۱۴
ماشین ساز پایدار صنعت ارومیه

ماشین ساز پایدار صنعت ارومیه

ارسال شده در : ۱۳۹۴/۰۴/۲۴
وکیل پایه یک وکارشناس ارشد حقوق

وکیل پایه یک وکارشناس ارشد حقوق

ارسال شده در : ۱۳۹۴/۰۴/۳۱
داوری در دعاوی وقراردادها

داوری در دعاوی وقراردادها

ارسال شده در : ۱۳۹۴/۰۴/۳۱
مشاور حقوقی در شرکت ها

مشاور حقوقی در شرکت ها

ارسال شده در : ۱۳۹۴/۰۴/۳۱
گروه صنعتی نانو طراح

گروه صنعتی نانو طراح

ارسال شده در : ۱۳۹۴/۰۵/۱۱
مشاوره پیش تولید

مشاوره پیش تولید

ارسال شده در : ۱۳۹۴/۰۵/۱۱
نشست مقامات عالی رتبه ایران و آلمان

نشست مقامات عالی رتبه ایران و آلمان

ارسال شده در : ۱۳۹۴/۰۵/۲۴
تولید قطعات لاستیکی شایان پلیمر

تولید قطعات لاستیکی شایان پلیمر

ارسال شده در : ۱۳۹۴/۰۷/۰۴
صنایع مفتولی کمیل

صنایع مفتولی کمیل

ارسال شده در : ۱۳۹۴/۰۷/۰۹
عایق نانو پلیمر - عایق نانو سیلیکون

عایق نانو پلیمر - عایق نانو سیلیکون

ارسال شده در : ۱۳۹۷/۰۷/۰۴


Copy

شرکت فنی مهندسی علم و صنعت خواجه نصیر

مطالب مرتبط

    ثبت شکایات

    قوانین ثبت آگهی

    قوانین وبسایت

     

    logo-samandehi

    دارای پروانه نشر از مرکز فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی

    آدرس : ایران- تهران، زعفرانیه

    صندوق پستی 1458-19395

    تلفن :

    +982122750210

    +982122750380

    +982122750430

    نمابر:

    +982122750569

    همراه:

    +989128361805

    ایمیل:

    info@sanayeiran.com

    وبسایت:

    www.sanayeiran.com

    عضویت در خبرنامه

    ... و یا ایمیل خود را وارد کنید.

     
    تماس با ما

    *نام:

    ايميل:

    *پيام: